Durf jij door deze reality-bril te kijken als ondernemer?

Ben jij ook ondernemer omdat je vrijheid belangrijk vindt?
Zodat je keus hebt in waar je je tijd, geld en energie in steekt?

In het begin, als je net de stap tot zelfstandigheid hebt genomen, geeft dat vooral opwinding en energie. Alles ligt dan nog open.
Het gevoel van vrijheid kan zelfs tijdelijk tot ongeremd enthousiasme leiden.

En… ben jij nu nog steeds vol energie en enthousiasme na een tijd ondernemen?

Met vrijheid komt namelijk ook het ‘eigen pakkie an’.
Je moet zelf voor inkomen of omzet zorgen. Je moet zelf het heft in handen nemen over hoe je jezelf en je bedrijf organiseert en hoe dat je groeit...
Ja, ik zeg het goed, ervoor zorgen dat je groeit.

Groeien op alle vlakken, persoonlijk en zakelijk.
In durf, kennis en vaardigheden en op je bankrekening.
In leiderschap en in winst.

Een ‘beetje’ ondernemen is namelijk wat mij betreft geen optie.
Een ‘beetje’ ondernemen is loodzwaar.
Dat betekent op het niveau blijven waar je nog teveel van alles zelf moet doen, inclusief de dingen waar je niet goed in bent en die je niet leuk vindt.
Dat betekent ook een inkomensniveau houden dat mogelijk wel een leuk extraatje is, maar niet genoeg ruimte geeft om je echt vrij te voelen, laat staan je een ‘ondernemer’ te voelen.

De realiteit die ik ontdekte was de volgende.
‘Gewoon ondernemen’ of het ‘erbij doen’, creëert voor de meesten steeds weer de ervaring dat ze… een baan hebben. Ik heb er ook ooit een tijdje in rond gehangen.

Mezelf vertellen dat het wel prima was om te kabbelen, maar ik ontdekte al snel dat dat een schijnvrijheid was. Kabbelen en ondernemen gaan niet samen.

Er is wat mij betreft maar één optie om gelukkig te zijn als ondernemer; groeien en er vol voor gaan. Dat vraagt van je...

  1. ... dat je moed ontwikkelt
    De meerderheid van de mensen die een bedrijf start, haakt ergens af. Je moet besluiten dat je een happy ondernemer wil zijn en je moet de bereidheid hebben dingen anders te doen dan de meerderheid die niet happy is. Je moet ergens je nek uit willen steken als je tot de happy few wil behoren.
  2. ... dat je ‘onverstoorbaarheid’ ontwikkelt
    Voor de kritiek die komt als je je nek uitsteekt. Voor de obstakels en meningen die je klanten opwerpen en voor collega’s die je tot ‘vergelijking’ verleiden. Besluit dat je niets meer uit de weg gaat. Kritiek niet, irritaties en ongemak niet en jezelf niet. Dat stelt je in staat om je eigen dromen echt vorm te geven.
  3. ... dat je steeds weer nieuwe stappen zet
    Net wat meer durven dan eerst en leren over hoe je een groeistap neemt als ondernemer. Alles waar je nu nog niet bent, wat je nu nog niet hebt en waar je wel naartoe wil, ligt buiten je comfortzone. Kennis, vaardigheden en in beweging zijn als ondernemer zijn cruciale ingrediënten om stappen te blijven zetten.

Durf jij door deze reality-bril te kijken?

Mag ik eerlijk zijn tegen je? Ik voel me vrij omdat ik ervoor blijf gaan.
Dat niet alles lukt wat ik initieer, vind ik minder erg dan dat ik er niet voor ga.
Ik voel me vrij omdat het mag mislukken! En ik kan bijna niet uitdrukken hoe expansief, onverstoorbaar en happy ik daardoor nu onderneem.

En dat gun ik jou ook.

Maar steeds in je eentje het moeten opbrengen om het discomfort aan te gaan, is best moeilijk. Isolatie leidt tot stagnatie, dus steun door anderen die dit proces kennen, houdt je beter gaande.

Ben jij al wel ‘een beetje’ aan het ondernemen, maar wil je echt groeien?
Wil je voorbij aan de middelmaat en boven jezelf uitstijgen?
Heb je al wel betalende klanten of een product of dienst die aanslaat, maar wil je er een stabiele omzetmachine van maken [zodat je weer andere groeistappen kunt maken]?

Weet dan, dat ik je juist daar goed bij kan helpen.

Ben je bereid je eigen reality-bril op te zetten en wil je dit verder onderzoeken?

Vraag dan hier een ‘aandacht voor mijn mogelijkheden’-gesprek aan om te zien of en hoe ik je als ondernemer kan helpen te groeien.

Comfort of groei; de keuze is altijd aan jou.
Daar ben je immers ondernemer voor ;-).

Als je voelt dat het jouw tijd is om ervoor te gaan, dan kun je hier de eerste stap nemen.