Hoe beperk jij de schade van versnippering?

“Ik doe van alles, ben druk met veel en toch heb ik het gevoel dat ik niet goed bezig ben.”  
Een diepe zucht klinkt door de Skype-verbinding heen.

“O ja, ik heb ook altijd veel ideeën en ik merk dat ik me daarmee zo voorbij kan lopen.”
Aldus een andere klant, een dag later.

“Mijn groepen voor die 3 programma’s in Nederland zitten nog niet vol, maar ik heb al wel twee reacties op mijn Engelstalige blog. Zal ik daar maar vaker publiceren, want dat lijkt aan te slaan?”
Zegt een enthousiaste klant die niet de rode vlag ziet, die ik wel zie.

Deze 3 voorbeelden, symptomen eigenlijk, zijn slechts het topje van de ijsberg. De ijsberg die ‘gebrek aan focus’ heet, maar beter geduid kan worden als versnippering.

Waarom is dit een probleem?

Wat is dan het verlies bij versnippering? Ik geef je hieronder de 4 belangrijkste verliezen, in feite risico’s, die ik zie voor ambitieuze ondernemers.

 • 1. Het duurt te lang voordat je initiatief rendeert
  Of voordat het kan laten zien dat het kan renderen. Veel ondernemers beginnen aan veel dingen, maar maken ze niet af of geven iets niet de kans om te optimaliseren.
  Dan lonkt eerder alweer het nieuwe idee dat net effe lekkerder of leuker voelt, dan dat verbeteren wat effe nog niet lekker liep. Of vergeten ze af te ronden wat nog niet helemaal af was. En met af bedoel ik niet perfect, maar gewoon af ☺.
  Het niet afmaken of optimaliseren van een vaardigheid, product of dienst, is naar mijn idee een van de grootste geldlekken voor ambitieuze ondernemers.
   
 • 2. Het put je uit
  Eigenlijk werk je te hard. Maar door geen slag te maken naar wat echt relevant of betekenisvol is, lijkt hard werken de enige route te zijn.
  Je zou kunnen zeggen dat hard werken zelfs vaak de weg van de minste weerstand is…
  Dit plaatje (geïnspireerd door het boek Essentialism van Greg McKeown), maakt meteen voelbaar waar versnippering over gaat.
  En ook een teveel aan ideeën, hoe leuk ze ook zijn, kan jou uitputten.
energie.jpg
 • 3. Je ontwikkelt geen gezond gevoel voor tijd
  Multiproject, multitasking, multi-opportunity… mensen die zich veelvuldig laten ‘opdelen’, ontwikkelen een verstoord gevoel voor de hoeveelheid tijd en energie die bepaalde zaken kosten.
  Je begint dan bijvoorbeeld niet meer aan een project of idee, omdat dat in je hoofd veel te veel tijd zal kosten. Je stelt mogelijk onnodig uit. Of je durft je niet vast te leggen aan een bepaald plan, omdat je jezelf niet vertrouwt.
  Je kunt wel voelen dat dit je groei in de weg kan staan.
   
 • 4. Uiteindelijk frustreert het altijd
  Je realiseert je steeds weer dat je niet manifesteert wat echt belangrijk voor je is. En dat kan knagen aan je zelfvertrouwen of gevoel van vervulling.

Wat dan wel?

Moet ik dan maar super gedisciplineerd en met veel wilskracht aan het werk? Nou, dat lijkt me ook heel zwaar.

Hieronder deel ik een route met je die zowel voor mij als voor veel andere ondernemers wél werkt.

A. Neem geregeld afstand om helderheid over je prioriteiten te krijgen

Niet alles wat in je leven voorbij komt en niet alles wat op je dagelijkse to-do lijst staat, is even belangrijk. Dit weten we best, maar we handelen er meestal niet naar. Het vraagt immers moed om te kiezen voor het ene ding dat de rest van de dingen op dit moment of een ander moment overbodig maakt…

B. Heb een strategie, een proces om met prikkels en ideeën om te gaan

Als jij bent zoals ik ben, dan heb je nooit een tekort aan ideeën.
Hier kun je meer lezen over mijn strategie, inclusief een handige tool die je kunt downloaden, om met te veel aan ideeën om te gaan.

C. Creëer betere gewoontes om jezelf op de route te houden die je met jezelf afspreekt

In tegenstelling tot wat veel mensen denken; ik ben van nature echt niet super gedisciplineerd. Het liefst zou ik achterover hangen achter Skype en alleen maar vragen van klanten beantwoorden, zodat ze verder kunnen. Of voor een groep staan en mijn ding doen in workshops of presentaties. Ik ben heel goed in het moment met een klant.

Dat is in het moment heel fijn. Maar dat is geen route voor de grotere dingen waartoe ik in staat ben en die ik graag wil bereiken.

De pijn en de kosten van versnippering ken ik als ondernemer inmiddels maar al te goed. Daarom ben ik wel tot iets anders bereid; het creëren van gewoontes die mij tot focus brengen en mij in staat stellen echt relevante zaken op te pakken.

Je voorraad wilskracht is namelijk beperkt. En om die bron zo goed mogelijk te gebruiken, begin je met 1 ding anders te doen. Voor het inbedden van dat ene nieuwe ding gebruik je je wilskracht.
Eén ding, dus geen 2 of 3. Eén stap, totdat het in je systeem zit. Meer niet.

De sleutel is dus: 1 gewoonte tegelijk.

Een voorbeeld. Ik ben heel snel afgeleid. Eén gewoonte die ik ooit eens begonnen ben is om voor een gedeelte van mijn tijd ‘het online zijn’ weg te halen. Gewoon internetkabel uit mijn pc halen en wifi uitschakelen op mijn mobile, zodat ik niet in een ‘OCD-loop’ verval [obsessief-compulsieve stoornis]. Je kent het wel, het eindeloos doorklikken van mailtje naar link in ‘t mailtje, naar pagina op Facebook, via link in Facebook naar Youtube en weer verder.

Volgens de geleerden kan het tussen de 21 en 80 dagen duren voordat een gewoonte in je systeem zit.
Maar zolang deze gewoonte relevant voor je is en het leidt tot dingen gedaan krijgen die ertoe doen, is dat altijd de moeite waard!

Bedenk eens even. Welke eerste kleine verandering zou jou bij voortduring meer focus geven? Is dat de moeite van het eraan wennen waard?

D. Doe het niet alleen

Als prioriteiten stellen lastig voor je is, zoek dan hulp bij anderen die met je mee kunnen denken en je kunnen bevragen.
Als je de neiging hebt om te duiken voor wat je eigenlijk echt wil doen, deel dan je prioriteit met anderen. Laat je ook accountable houden; laat anderen meekijken om te zien of je dàt doet wat je met jezelf afspreekt.

Van belang is dat je je eerste stappen maakt, zodat je je goed voelt over jezelf. Dat motiveert om een volgende keer ook weer focus te kunnen en willen houden of om een nieuwe gewoonte te creëren.

Net zolang totdat focus an sich een grotere, nieuwe ondernemersgewoonte is geworden.

De volgende uitspraak raakte mij diep en heeft eraan bijgedragen dat ik als ondernemer ongenadig wil zijn met focus:

Instead of asking, “What do I have to give up?”
Ask yourself, “What do I want to go big on?”

Succes met het verlaten van versnippering en met het doen wat ertoe doet!

 

Vind je het ook lastig om de juiste focus te vinden in je ondernemerschap?
Heb je hulp nodig bij het bepalen van wat precies te doen en in welke volgorde?  

Voor ondernemers die al een tijdje ondernemen, maar nog geen stabiliteit in hun omzet ervaren, heb ik een uniek programma ontwikkeld.

Je leert daarin meer strategisch te kijken naar je bedrijf, zodat je betere keuzes kunt maken over waar je je geld, tijd en energie in steekt.
Een 100-dagen route waarin je niet ontkomt aan focus.

Hier lees je er alles over.