Onderneem jij IN de arena of daarbuiten?

Sinds kort neem ik in de sportschool regelmatig deel aan de ‘Iron Qube’; de ijzeren kubus. Een ijzeren stellage met ingebouwde fitness toestellen en -accessoires. Met ongeveer 10 mensen doorloop je gedurende een half uur een intensief parcours.

Met intervallen van 30 of 40 seconden word je uitgedaagd vol te gaan op een oefening. Deze oefeningen hebben een bepaalde volgorde en zijn zo opgebouwd dat je hele lichaam en conditie aan bod komt binnen een half uur. Een slim en effectief rondje.

Dit concept is zo sterk dat het wat mij betreft het werken met een personal trainer overstijgt.

Deze ‘Qube’ komt op veel fronten exact overeen met een groei-programma voor ondernemers.
Ik vat de belangrijkste 3 overeenkomsten voor je samen die in mijn ogen
3 grote succesfactoren zijn als het gaat om groei.

cube.jpg

1. De sporters die de meeste progressie maken bewegen IN de kubus, niet erbuiten

Om de kubus heen trainen mensen voor zichzelf op losse toestellen. Zij worden overgelaten aan hun eigen motivatie en uitvoering. En als er even niemand kijkt, willen ze best eens een oefening overslaan of een serie herhalingen inkorten.

Vol gaan in je eentje, is maar voor weinigen weggelegd. Ik weet in ieder geval dat er met mij veel meer gebeurt in deze halve uurtjes, dan in welke training dan ook die ik eerder deed.

Er zijn ook altijd toeschouwers.
Ze kijken vaak met een schuin oog naar de kubus waar iedereen gedreven wordt door de trainer, de tijd en elkaar om er vol te gaan.

Deze buitenstaanders vinden er ook van alles van: ‘Uitslovers’ of ‘Ja, jij hebt nou eenmaal alles mee’.
Of ze geven complimenten en waardering: ‘Jee, knap van je’.
Hoe het ook zij, je krijgt allerlei projecties over je heen van mensen van buiten deze arena.

Diezelfde buitenstaanders hebben ook allerlei excuses voor zichzelf… want het concept geeft je geen enkele reden om niet mee te doen als sporter. Ongeacht je leeftijd, postuur of niveau, is het voor iedereen toegankelijk en uitvoerbaar.

Je moet alleen beslissen om mee te doen en besluiten om je IN de arena te begeven.

Net als bij ondernemen. Iedereen kan een bedrijf starten, maar toch wordt niet iedereen echt ondernemer. Dat vraagt een bewust besluit en het bewust innemen van de ondernemerspositie en –mindset.

2. Er is een trainer die aanwijzingen geeft en aanmoedigt

Maar hij is er alleen voor de mensen IN de kubus. Hij roept niet naar iemand op een loopband verderop ‘Kom op, nog 20 seconden, ga ervoor, je kunt het!’

Dat hoor je alleen als je dichtbij hem staat, IN de arena.

In de kubus voel je dat hij er voor je is. Jij doet het werk, maar als je dreigt af te haken, trekt hij je terug op de wagen, zodat je er niet afvalt. Hij daagt je ook uit. Hij neemt je ambitie serieus. Ongeacht je leeftijd, postuur of niveau heeft ‘ie hoge verwachtingen van je.

Ik voel me vaak vooruit getrokken door mijn trainer en hij laat me in mezelf geloven als geen ander als het om sporten gaat.

Ook als ondernemer heb ik het nodig dat een ander, die beter is in het ‘topic’ dan ik, in mij gelooft. Dat een ander iets voor mij weggelegd ziet, wat ik nog niet kan zien.

Echt ondernemen is topsport en ik ken geen sporter die topsporter werd zonder ooit een trainer, coach of begeleider te hebben gehad.

3. Er is een speciaal soort respect bij de Qube-deelnemers onderling

Je mag een fout maken of door je hoeven zakken en dan nog hebben ze respect voor jouw succes. Je hoort erbij omdat je iemand bent die JA heeft gezegd tegen een afspraak met zich zelf; het commitment om er beter in te worden.

De andere kubus-gangers moedigen je aan, nemen je serieus en verwachten veel van je.
Ook dat trekt je naar voren; het motiveert je om je best te doen.
Niet om je spierballen tentoon te spreiden, maar om je goed te voelen over jezelf.
En zelfvertrouwen is volgens mij de sleutel tot elke progressie.

Als de ‘Iron Qube’ na 30 minuten voltooid is, gaat elk individu weer zijns weegs, wetende dat bij elke volgende Iron Qube weer dezelfde energie is om door te kunnen groeien in kracht en conditie.

Een soort besloten afspraak. En een energie die moeilijk uit te leggen is aan anderen die nooit in de arena rondlopen.
Ambitieuze ondernemers die met elkaar samenzijn creëren ook een bijzondere omgeving en energie die je gaande houdt.

Heb jij al besloten wat voor ondernemer jij bent?
Sta je in de arena of ben je toeschouwer?

Als jij in de arena wil staan, dan heb ik een eigen variant op de ijzeren kubus.
Het is een exclusief programma, waarin je vol kunt gaan, steun hebt van een mentor en waarin je anderen naast je hebt die hoge verwachtingen van jou hebben en respect voor jouw ondernemerssucces.

Het is speciaal voor ondernemers die al een tijdje bezig zijn, maar nog niet hun stabiliteit in omzet hebben gevonden. Het is anders dan alle andere business programma’s, want je krijgt geen curriculum. Je krijgt wel zicht op strategie en je wordt gedwongen tot focus en vol gaan.

Het tijdspad is ook te overzien; de kalender gaat tot 100 dagen en daarna kies je zelf of je weer een rondje meedoet om verder te groeien of niet.

Hier lees je alles over dit cyclisch concept.
Uiteraard alleen voor als je IN de arena wil ondernemen en niet voor als je als toeschouwer erbuiten blijft staan.
Er zijn drie arena's van 100 dagen per jaar. Kijk hier of je nog mee kunt doen aan de eerstvolgende.