Wat te doen met een teveel aan ideeën

Ondernemers hebben vaak een overvloed aan ideeën en perspectieven.

Ze creëren graag, zien overal mogelijkheden en begeven zich in een wereld die hen ook weer voedt met een overvloed aan ideeën, mensen en inspiratie.

Nieuwe ideeën opdoen geeft ook energie. Het is leuk om ermee bezig te zijn.

Echter, jezelf [laten] overladen met een overvloed aan ideeën geeft stress als je niet genoeg ideeën kunt laten rusten of parkeren. Het kan zelfs frustreren, bijvoorbeeld als je het idee hebt dat je te weinig mooie ideeën realiseert.

Het kan ook leiden tot gebrek aan focus en uitstelgedrag als je bij elk idee dat zich aandient, het gevoel hebt dat je in actie moet komen of er direct aandacht aan moet besteden.

Focus verliezen we als we ons laten bezetten door iets anders. En gebrek aan focus is juist de grootste oorzaak van projecten niet tot een succesvol einde kunnen brengen.

Voor ondernemers is het essentieel dat ze tijd besteden aan de dingen die belangrijk zijn en geld opleveren. Als je blijft hangen in die cirkel van vooral veel dingen starten of willen starten en nooit iets afmaken wat echt bijdraagt, dan help je jezelf en je bedrijf om zeep.

Wat dan te doen met die ideeën- en wensenstroom die nooit ophoudt?
Het doorbreken van zo’n stroom begint voor mij met het ‘uit mij’ halen van die ideeën door ze op te schrijven.

  1. Noteer elk idee op een ideeën-lijst. Gebruik onderstaand template en plaats elk idee in een van de 3 kolommen; Ja [Hell yeah!], Nee, Misschien.
     
  2. Laat dit een of twee dagen rusten. Zo train je jezelf om niet meteen in actie te hoeven komen of om er NU iets mee te moeten. Dat is namelijk stress die we zelf creëren. Zet jezelf met deze actie uit deze stress-gewoonte, zodat je niet als een jonge hond opspringt bij elk idee dat voorbijkomt.
    Je creëert zo een volwassen succesgewoonte.
     
  3. Bekijk je lijst vervolgens. Dat zal ook vanzelf gebeuren als je veel ideeën, wensen en doelen hebt die je noteert. Beoordeel en voel of alle ideeën even belangrijk zijn. En geef je over aan wat er dan gebeurt…

Je zult vanzelf verschuivingen zien optreden en ideeën willen verwijderen. Je maakt namelijk gebruik van niet alleen voortschrijdend inzicht, maar ook van voortschrijdend gevoel.

Laat zo de ideeën die echt de moeite waard zijn en bijdragen aan je grotere doelen, bovendrijven.

Veel succes met je hernieuwde focus.

Hieronder kun je het template downloaden dat ik gebruik om ideeën, wensen en mogelijkheden te verzamelen, zodat je steeds rust en focus kunt terugkrijgen. Ben benieuwd naar wat het jou oplevert.