Wat je nog niet wist over de like, know & trust factor

Als we mensen ontmoeten, dan wordt er een bepaald deel van ons brein geactiveerd. Dit deel toetst “net zoals ik” – “niet zoals ik”, zeg maar en heet in het Engels ‘the Rostromedial Prefrontal Cortex’. Kortweg RPC. 

Zodra we denken dat mensen zijn zoals wij, dan licht dat RPC op en is contact maken makkelijk. Alsof je in de spiegel kijkt en meer van jezelf ziet. En dat bekende beeld geeft een comfortabel gevoel. 
Misschien herken je dit mechanisme wel als je mensen ontmoet en je blijkt iets gemeen te hebben met elkaar.

Er is echter een deel in ons brein dat een nog veel grotere impact heeft als het gaat om diepe connectie, echt verbinden. Dat stukje heet ‘the Temporo Parietal Junction’ ofwel de TPJ.
Dit deel wordt geactiveerd wanneer we delen met anderen en wat blijkt;
delen slaat alles!

Wanneer we actief delen met anderen, denk aan onze geheimen, wat ons bezighoudt, onze angsten, dromen en ambities, dan licht ons brein op als een enorm twinkelende kerstboom.

Het is ook één van de redenen waarom mensen verslaafd raken aan appen, tweeten, snapchatten, waarin ze op een transparante manier delen zonder oordeel of filter.

Dit gedrag produceert namelijk heel veel oxytocine; een neurotransmitter die ons in staat stelt om diep te verbinden met anderen. 
Oxytocine, ook wel bekend als het ‘knuffelhormoon’, is een hormoon dat stress vermindert en dit stofje wordt vooral geassocieerd met gevoelens van liefde en geborgenheid. 

Als jij open en transparant deelt met anderen, dan geef je hen een teken dat je hen vertrouwt met zaken die persoonlijk voor je zijn. Je trekt mensen in je persoonlijke ruimte en je vertrouwt erop dat zij je niet zullen schaden. Daarmee voelen zij zich eerder een ‘close friend’.

Ga eens na welke mogelijkheden jij kunt gebruiken om open te zijn met anderen over je passie, dromen en ambities en deel!
In je nieuwsbrieven, in je uitingen op social media, in je gesprekken met klanten en natuurlijk als je spreekt voor publiek.
Waar niet eigenlijk?

Delen is de krachtigste voedingsbodem voor vertrouwen. Als jij deelt, dan geef je een ander het voorbeeld, de toestemming of op zijn minst de uitnodiging om ook te delen, zonder angst voor ‘verlies’.
En dat is wat mij betreft vertrouwen in het kwadraat.

Ik realiseer me dat ik soms best vaker kan en mag delen.
Hoe is dit voor jou?

Je reactie is van harte welkom hieronder